ΣΦΟΔΡΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΣΦΟΔΡΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

Με αφορμή την -αν μη τι άλλο- απαράδεκτη τοποθέτηση του Βουλευτή Λέσβου και μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ. Παύλου Βογιατζή με την οποία ζητήθηκε, από βήματος της Βουλής των Ελλήνων, η άμεση κατάργηση των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου επισημαίνει ότι:
Αφενός περιμέναμε διαφορετική στάση και τοποθέτηση από έναν Βουλευτή που κρίνουμε ότι εκφράζει τους νησιώτες και μάλιστα κυρίως όταν στην Περιφέρεια την οποία και εκπροσωπεί, βρίσκονται οι δύο από τους ελάχιστους Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς της Ελλάδας.
Επίσης, θα θέλαμε να τού υπενθυμίσουμε ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αποτελεί αναγκαστικό Συνεταιρισμό από το 1938. Η αναγκαστικότητα προέκυψε ως μέτρο προστασίας των παραγωγών -και δη των μικροπαραγωγών- και επιτακτική ανάγκη μετά από μία περίοδο έντονης κρίσης σε σχέση με τη μαστίχα και τους παραγωγούς της κατά την οποία την επεξεργασία και διαχείριση του προϊόντος είχαν αναλάβει «οι μαστιχάδες» έμποροι της μαστίχας, που σε συνεργασία με τους «μεσίτες», τους μεσάζοντες δηλαδή μεταξύ των παραγωγών και των μαστιχεμπόρων, εκμεταλλεύονταν και κερδοσκοπούσαν σε βάρος των παραγωγών
Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ΕΜΧ οι τιμές και τα διαχειριστικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των παραγωγών. Από το 1938 λοιπόν μέλη των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών εγγράφονται υποχρεωτικά όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί που υποχρεούνται να παραδίδουν την παραγωγή τους στην ΕΜΧ που αποτελεί και μέχρι σήμερα, τον αποκλειστικό φορέα διαχείρισης της μοναδικής μαστίχας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτός ο μονοπωλιακός χαρακτήρας του φορέα διαχείρισής της, αποτελεί μαζί με τη μοναδικότητα, τις ιδιότητες και την πολυχρηστκότητά της τα δυνατά σημεία της μαστίχας, τα οποία η Ένωση Μαστιχοπαργωγών Χίου, επιτυχημένα προβάλλει μέσα από τα καταστήματα της mastihashop.
Όσον αφορά την αναφορά του στο ότι η ύπαρξη των αναγκαστικών συνεταιρισμών εξυπηρετεί τα στελέχη και όχι τους αγρότες ο κος Βογιατζής ας ανατρέξει στα στοιχεία των Ισολογισμών των εκθέσεων των Ορκωτών Λογιστών και στα πεπραγμένα των Συνεταιρισμών.


Αναλυτικά η δήλωση του κου Βογιατζή έχει ως εξής:
«…Όσον αφορά τους Συνεταιρισμούς, νομίζω ότι είναι ντροπή στη σημερινή εποχή που ζούμε, κύριε Υπουργέ, από φιλελεύθερες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις πάντως που ασπάζονται την ελεύθερη οικονομία, να επιτρέπουμε τη συνέχιση των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
Ξέρετε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών. Είναι προς όφελος κάποιων στελεχών των συνεταιρισμών, αλλά όχι προς όφελος των αγροτών. Θα ήθελα λοιπόν, μια και εναρμονιζόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να μην παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να καταδικαστούμε ώστε να το δεχτούμε τότε…».