Τσιζκέικ Μαστίχας Χίου

Τσιζκέικ Μαστίχας Χίου

Η Μαστίχα Χίου χρησιμοποιούταν παραδοσιακά σε ψωμιά, παγωτά, και σε νησιώτικα τσιζκέικ, δηλαδή μικρά κομμάτια φίνων γλυκών με φρέσκο τυρί από πρόβειο γάλα, που ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν εποχιακή-Πασχαλινή σπεσιαλιτέ σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στην παρούσα συνταγή, με την εμφάνιση του γιαουρτιού που είναι διαθέσιμο παγκοσμίως και το κλασικό τυρί κρέμα, το παραδοσιακό νησιώτικο τσιζκέικ, αποκτά μια μοντέρνα εκδοχή. Σε αυτό το πιάτο χρησιμοποιούμε λικέρ Μαστίχας Χίου. Είναι πιο διακριτικό και έχει πιο ελαφριά γεύση από τη σκόνη ή τους κρυστάλλους της Μαστίχας Χίου, αλλά κάθε μάρκα λικέρ είναι ελαφρώς διαφορετική. Ορισμένες μάρκες έχουν πιο έντονη και έκδηλη την παρουσία της Μαστίχας, ενώ σε άλλες, η παρουσία του μπαχαρικού είναι υποτιμημένη και πολλές φορές συνδυάζεται ακόμα και με γλυκάνισο, για να έχει ένα πιο πολύπλοκο προφίλ γεύσης.

 

1. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το λικέρ Μαστίχας Χίου σε μπεν μαρί, έως ότου το μίγμα γίνει κρεμώδες και πάρει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.

2. Λιώνουμε την ζελατίνα σε λίγο νερό πάνω σε χαμηλή φωτιά, σε ένα μικρό τηγάνι και την ανακατεύουμε με το μίγμα των αβγών. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τα φύλλα

δυόσμου.

3. Χτυπάμε την κρέμα έως ότου αρχίσει να πήζει και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις με το μίγμα. Ρίχνουμε το μίγμα σε ατομικά τσέρκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον

4 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Για το σερβίρισμα, γυρίζουμε το τσέρκι σε ένα πιάτο και το γαρνίρουμε με λίγες φράουλες, με σως φράουλας και βαλσαμικό ξίδι.