Πυργί

Πυργί

Το Πυργί είναι ένα χωριό ιδιαίτερα πλούσιο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Το σχήμα του χωριού είναι ωοειδές και περιβάλλεται από μεσαιωνικό περίβολο που δημιουργείται από τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών.

Υπήρχαν μόνο δύο έξοδοι στο χωριό που έκλειναν με σιδερένιες πύλες (πάνω πόρτα, κάτω πόρτα). Οι δρόμοι του είναι στενοί και τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα. Το Πυργί πήρε την ονομασία του από τον μεγάλο και ψηλό πύργο του γύρω από τον οποίο χτίστηκε ο υπόλοιπος οικισμός.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων με άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες που έχουν θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Η ύπαρξη αυτής της εκκλησίας μαρτυρεί, ότι το χωριό δεν συγκροτήθηκε για πρώτη φορά από τους Γενουάτες, απλά στο ήδη υπάρχον χωριό συγχωνεύτηκαν και άλλοι κοντινοί οικισμοί κατά τη γενουατική κατοχή. Στο Πυργί συναντά κανείς έναν τρόπο διακόσμησης των προσόψεων που εκτελείται πάνω σε γενικό επίχρισμα. Πρόκειται για τα “ξυστά”, έναν ιδιαίτερο ως προς την τεχνική και εντυπωσιακό ως προς το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα του τρόπο διακόσμησης, μοναδικό στην Ελλάδα. Τα θέματα είναι απλούστατα: τρίγωνα, ρόμβοι, κύκλοι και ημικύκλια. Η τεχνική βασίζεται στην μαύρη άμμο του επιχρίσματος το οποίο αφού ασπριστεί με επιμέλεια, ξύνεται. Προκύπτουν έτσι τα μαύρα θέματα σε λευκό φόντο. Τα ξυστά απλώνονται στους τοίχους σπιτιών και εκκλησιών και δίνουν μια πολύ ιδιόμορφη τελική εντύπωση.

Το Πυργί παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον από λαογραφική άποψη και είναι το μόνο χωριό που έχει διατηρήσει πολλά από τα ήθη και έθιμα του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πατρικά Φλάτσια »