Νένητα

Νένητα

Τα Νένητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναπτυγμένα χωριά της νότιας Χίου. Βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στην επίπεδη στέψη μιας πλατιάς ράχης και έχει θέα προς τα μικρασιατικά παράλια.

Το όνομα του προέρχεται από την λέξη «νεόκτιστα» και αναφέρεται στα αγροκτήματα που αποκτήθηκαν κατά τον 16ο αιώνα. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους τα Νένητα ήταν το μεγαλύτερο χωριό από όλα τα Μαστιχοχώρια με 2.500 κατοίκους. Το χωριό κτίστηκε με τα πρότυπα και των υπόλοιπων Μαστιχοχωρίων αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές με το σεισμό του 1881 και σήμερα διατηρεί μερικώς την μεσαιωνική του αρχιτεκτονική.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που κτίστηκε το 1305. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που ζωγραφίστηκε από τον Πελοποννήσιο ιερομόναχο Παρθένιο κατά την ίδια περίοδο. Άλλοι ναοί που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο Άγιος Τρύφωνας, ο Άγιος Γεώργιος και οι Άγιοι Ανάργυροι. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και ιδιαίτερα η παραγωγή μαστίχας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μυρμήγκι Νεοχώρι »