Λιθί

Λιθί

Το Λιθί βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή στα δυτικά παράλια της Χίου με θέα στο Αιγαίο. Στο χωριό δεν διασώζεται η μορφή του «χωριού-κάστρου».

Η αρχαία κώμη με την τετράγωνη οχύρωσή της κυκλώθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα από νέες οικοδομές και δεν σχηματίζει πλέον παρά έναν πυρήνα, δυσδιάκριτο στη μέση του χωριού. Το Λιθί παρόλο που διαθέτει ασφαλή λιμένα είναι κτισμένο και αυτό μακριά από την θάλασσα για την αποφυγή του κινδύνου επίθεσης των πειρατών. Στο Λιθί μπορεί κανείς να δει επιχρίσματα στις όψεις των σπιτιών που δεν προέρχονται από μεταγενέστερες επισκευές. Η ονομασία του χωριού πιθανολογείται ότι προήλθε από τον λιμένα του και συγκεκριμένα από την φράση «αληθής λιμήν».

Το Λιθί είναι η πατρίδα του μεγάλου τραπεζίτη και εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού ενώ εκεί δίδαξε ως δάσκαλος ο Άγιος Νεκτάριος επί 10 έτη κατά την δεκαετία του 1870.

Υπάρχουν τρεις σπηλιές στην περιοχή, όμως ακόμη καμία δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως. Το Λιθί είναι γνωστό ψαροχώρι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά η απασχόληση των κατοίκων του ήταν το ψάρεμα.Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοινή Μέσα Διδύμα »